بهداشت, دانستنی ها, عمومی, غذاها

انواع آش

انواع آش

درباره آش 

جان بخش نجات بخش

بخش اول

ما باید سعی کنیم سراغ خوراکی برویم که برای بدن هم جنبه غذا داشته باشد هم‌ جنبه دواء . هر چند امروزه غالب مردم برنامه غذایی درستی ندارند اما معمول این است که اهالی هر منطقه ای غذاهای مخصوص به خود را دارند . یعنی با توجه به آب و هوا ، آداب و رسوم محلی و ژنتیک اجدادشان ، مواد اولیه بومی و خاصی استفاده می کنند تا به حفظ روحیه و سلامت جسم شان کمک کند . آش یکی از همین غذا دواهاست . گذشته از خواص انواع آش محلی ، در این جا به نکاتی درباره برخی آش های دارویی و البته پرطرفدار می پردازیم .

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : آش غذایی است که بدن را شستشو و پاکسازی می کند ؛ در عین حال دمای بدن را هم تنظیم می کند . به همین دلیل به عنوان بهترین خوراک برای اغلب بیماران تجویز می شود .

آش جو ( ویژه تکمیل درمان )

بین انواع آش ، آش جو بهترین آن هاست چون به آدم جان می دهد . این غذا برای بیمارانی که در دوره نقاهت به سر می برند بسیار مفید است . استفاده از آن برای مادران شیرده نیز بسیار ضروری است چون هم موجب تقویت بنیه آن ها می شود ، هم شیرشان را زیاد می کند .

دستور طرز تهیه آش جو ( نوع اول ) : جو را آرد و با آب خمیر کنید و آن را لب بام یا پشت پنجره زیر نور آفتاب بگذارید تا کاملاً خشک شود . اگر دسترسی به آفتاب نداشتید می توانید خمیر را روی حرارت غیر مستقیم مثل شوفاژ یا بخاری خشک کنید . آشی بپزید که سبزی آن فقط اسفناج یا برگ چغندر باشد . مقدار کمی نخود و لوبیا داشته باشد . مقداری برنج ، بلغور و کمی ادویه هم اضافه کنید . نیم ساعت مانده آش تان جا بیفتد ، گلوله جو ( خمیر خشک شده ) را آرام آرام در آن رنده کنید . وقتی آش کاملاً جا افتاد ، سر سفره با مقداری آبغوره آن را ترش و میل کنید .

توجه داشته باشید آبغوره ای مرغوب است که نجوشیده ، بی نمک و دور از آفتاب ، عمل آمده باشد .

دستور طرز تهیه آش جو ( نوع دوم ) : مواد اولیه آش جو معمولی که سبزی آن فقط گشنیز و برگ چغندر یا اسفناج باشد و عدس هم داشته باشد تهیه کنید . قدری سیرابی گوسفند که بدون جوش شیرین و به طرز خانگی پخته شده را هم به آن اضافه کنید . روی حرارت ملایم بگذارید تا کاملاً پخته شود . سرِ سفره آن را با چاشنی سرکه انگور خانگی میل کنید .

توجه داشته باشید : اولاً سیرابی سیاه و تیره رنگ نشان علفخوار بودن گوسفند است اما سیرابی حیوانی که به جای علف ، زباله به او خورانده اند به رنگ سفید و روشن است . ثانیاً بهتر است سیرابی با پرزهایش پخته شود .

آش آلو ( مفید برای بانوان و بیماران )

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : به زن های بالای چهل سال واجب است هفته ای یکی دو بار ، ناهار آش آلو میل کنند تا همیشه سالم بمانند و هیچ وقت مریض نشوند . مخصوصاً از انواع بیماری های زنانه در امان باشند .

دستور طرز تهیه آش آلو : ترکیبی از اسفناج یا برگ چغندر ، گشنیز ، برنج ، عدس و گوشت گوسفند است . نیم ساعت مانده آش جا بیفتد تعدادی آلو بخارا یا آلو خورشی به آن اضافه و میل کنید .

بخش دوم

آش سماق ( آش نجات )

حضرت آقا سید باقر حکیم این آش را به کسانی که دچار ناراحتی های گوارشی و سرطان های لاعلاج شده بودند تجویز می کردند .  

دستور طرز تهیه آش سماق : یک چهارم پیمانه عدس ، یک چهارم پیمانه لوبیا قرمز ( اگر در دسترس نبود لوبیا چیتی ) و دو پیمانه بلغور گندم تهیه کنید . هر کدام را جداگانه در آب بخیسانید . طی 24 ساعت یک بار دیگر آب آن ها را عوض کنید تا مطمئن شوید نفخ آن ها کاملاً از بین رفته است . لوبیا را با همان آب دوم همراه با 250 گرم چغندر یا لبو ( بهترین نوع آن ، لبو بشقابی قزوین است ) که قبلاً پوست کنده اید را داخل یک قابلمه بریزید و صبر کنید تا خوب پخته شوند . بلغور گندم را هم با همان آب دوم در ظرفی جداگانه روی شعله قرار دهید تا بپزد . عدس را هم با همان آب دوم در ظرف دیگری روی شعله قرار دهید تا پخته شود . وقتی محتویات هر سه ظرف کاملاً پخته شد آن ها را در یک ظرف بزرگتر با هم مخلوط کرده و روی شعله ملایم قرار دهید . سپس نیم سیر ( حدود 75 گرم ) پیازداغ به علاوه یک قاشق سیرداغ که قبلاً هر دو را در زردچوبه تف داده اید همراه با یک دوم پیمانه مغز گردوی خرد شده به محتویات قابلمه اضافه کنید . صبر کنید تا ترکیب غلظت یابد . دو سیر ( حدود 150 گرم ) سماق که قبلاً به مدت 20 دقیقه در آب خیسانده اید را همراه با دو قاشق غذاخوری نعناع خشک به ترکیبات قابلمه اضافه کنید . نهایتاً وقتی آش کاملاً جا افتاد کمی نمک به آن اضافه کنید .

این آش خاصیت دارویی دارد بنابراین باید آن را ترجیحاً برای وعده شام و بدون نان و هر گونه چاشنی میل کرد .

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : کسانی که اختلالات گوارشی دارند بهتر است طیّ یک فصل ، هفته ای دو شب آش تمر هندی میل کنند .  

آش زمستانی : ترکیبی از اسفناج یا برگ چغندر ، گشنیز ، جو پوست کنده ، کمی نخود و لوبیا ، زرشک و ماش است . این آش بهترین غذا برای گرم نگه داشتن بدن در فصل زمستان است .

آش آبغوره : ترکیبات آن مثل آش زمستانی است با این تفاوت که بدون جو پخته می شود . ده دقیقه مانده آش جا بیفتد ، قدری آبغوره خانگی به آن اضافه و میل کنید .  

دستور طرز تهیه آش تمرهندی : مواد اولیه آن مثل آش زمستانی است با این تفاوت که با گوشت مرغ یا خروس پخته می شود . نیم ساعت مانده آش جا بیفتد قدری تمرهندی به آن اضافه کنید طوری که هنگام مصرف ، طعم ترش آن کاملاً معلوم باشد .

چند نکته درباره آش

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند :    

آب ، به دانه ها جان می دهد . دانه ها در آب از نو شکوفا شده و تمام ذخیره خود حتی گازهای شان را در آن رها می کنند . یعنی آبی که نخود و لوبیا درآن خیسانده شده پر از خاصیت است . گاز حبوبات هم در آب باقی نمی ماند چون با کمی هم زدن از آن خارج می شود . پس این آب ، نفاخ نیست و نباید دور ریخته شود . بلکه باید پایه پخت سایر مواد غذا هم قرار بگیرد .

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : برای پخت آش تا می توانید از نخود ، لوبیا و رشته های کارخانه ای خیلی کم استفاده کنید . این ها سر دل می مانند و باعث ورم روده می شوند .

در هر حال بهتر است هنگام پختن غذاهای آب دار مثل آش و سوپ ( به سلیقه خودتان ) قدری سماق آسیاب شده یا لیموعمانی سالم و درسته یا آب لیموی خانگی یا سرکه انگور خانگی یا آبغوره خانگی یا تمرهندی داخل آن بریزید تا زودتر و بهتر جذب بدن تان شوند . کشک ، عرق نعناع و غالب چاشنی هایی که سرِ سفره به آش اضافه می شوند فقط طعم آن را خوش می کنند . یعنی هیچ فایده و خاصیت گوارشی برای بدن ندارند .

بخش سوم

دستور آش مشکل گشا

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : گندم را شیره کشی کنید ، به آن دعا بخوانید ، آش بپزید ، با اهل خانه و دور هم بخورید ، تا روزی تان فراخ و گرفتاری های تان برطرف شود .

دستور شیره گندم

نیم کیلوگرم گندم با پوست را شسته و خیس کنید . وقتی جوانه آن به اندازه نیم سانتیمتر رشد کرد ،  آن را داخل پارچه نخی بریزید . بعد از دو روز که جوانه‌ آن بلندتر شد ، داخل سینی پهن کنید . سپس با پارچه پوشانده و مقابل آفتاب قرار دهید . هر روز قدری آب روی پارچه بریزید تا سبز شود . وقتی سبزه به چهار سانتیمتر رسید ، گندم و سبزه اش را با هم چرخ و شیره کشی کنید . فراز ماقبل آخر زیارت عاشورا « اَللّهُمَّ خُصَّ اَنْتَ اَوَّلَ ظالِمٍ بِاللَّعْنِ مِنّی وَ ابْدَاءْ بِهِ اَوَّلاً ثُمَّ (الْعَنِ) الثَّانِیَ وَالثّالِثَ وَ الرّابِعَ اَللّهُمَّ الْعَنْ یَزیدَ خامِساً وَ الْعَنْ عُبَیْدَ اللَّهِ بْنَ زِیادٍ وَ ابْنَ مَرْجانَةَ وَ عُمَرَ بْنَ سَعْدٍ وَ شِمْراً وَ آلَ اَبی سُفْیانَ وَ آلَ زِیادٍ وَ آلَ مَرْوانَ اِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ » را خوانده و به شیره‌ گندمی که تهیه کرده اید بدمید . سپس بساط آش را فراهم کنید ‌.

دستور پخت آش

یک پیمانه نخود و یک پیمانه لوبیاچیتی را بپزید ، سپس دو پیمانه بلغور گندم و یک پیمانه برنج و نیم کیلو گوشت گوسفندی و مقداری آب به آن اضافه کنید ، روی شعله ملایم بگذارید به مدت ۵ ساعت بماند تا خوب پخته شود ، در این مدت هر نیم ساعت یک بار آن را هم بزنید تا ته نگیرد . شیره گندم که قبلاً آماده کرده اید را به آن افزوده و دوباره روی شعله بگذارید تا ۵ ساعت دیگر هم بپزد . نهایتاً قدری پیازداغ که با نمک و زردچوبه ممزوج شده و یک مثقال جوزهندی و یک مثقال دارچین و یک پیمانه ماش به آن اضافه کنید . دو ساعت دیگر روی شعله بماند تا خوب جا بیفتد . در این مدت هر نیم ساعت یک بار آن را هم بزنید ته نگیرد .این آش که طیّ دوازده ساعت کاملاً پخته و جا افتاده می شود برای مصرف ده نفر کافی است . آن را با هر چاشنی که دوست دارید ، در کنار هم میل کنید .

به امید رفع گرفتاری از همه جهانیان ان شاءالله

Types of soup (Aash)

Winter soup:  a combination of: spinach or beet leaves 1k + 250 gr of coriander + 250 gr of barley + 50 gr of barberry + 100 gr of mung bean + a little chickpeas and beans.

Plum soup: a combination of: spinach or beet leaves 1k + coriander 250 gr + rice 100 gr + lentils 100 gr + chicken or mutton 100 gr; Half an hour before getting done, add some prunes.

Hazrat Agha seyyed Baqir said: It is obligatory for women over forty to eat this soup as lunch once or twice a week so they’ll stay healthy and never get sick.

Abghoreh (unripe grape water) soup: It is the normal soup,with beans and noodles much less than usual. Ten minutes before serving, some homemade Abghoreh should be added.

Barley soup: Mix some barley flour with water and knead. Leave it in the sun to dry. Cook the soup with a combination of spinach or beet leaves (1k) + coriander 250 gr + rice 100 gr + meat 100 gr + lentils 100 gr. Half an hour before getting done, grate the dried barley dough into it. Never eat this soup with curd.

Hazrat Agha seyyed Baqir prescribed this soup for breastfeeding mothers and weak people.

Tamarhandi soup: It is the normal soup, with beans and noodles much less than usual. It must be cooked with chicken or rooster; Half an hour before getting cooked, add a little tamarind to get more sour.

Hazrat Agha seyyed Baqir often recommended this soup for those who had digestive disorders.

Hazrat Agha seyyed Baqir used to say : Add just a little chickpea, beans and noodles In soup, These things remain on the top of your abdomen (won’t digest easily) and cause swelling in intestines.

 

While cooking soups and stews, it is better to add some sumac (which you have already powdered yourself) or dried limes (intact and whole) to get completely mixed with your food or after cooking as usual, you could have some homemade grape vinegar or unripe grape water (the water of sour grapes) to give a sour taste to your food.

Important tip: Beans, rice, and other foods, which get soaked before cooking, must be boiled or cooked in the same water. Water gives life to the seeds; The seeds re-bloom with the life-giving power of water and leave all their storage in it. This means that all of their properties are transferred to the water and in fact they themselves will become useless pulps. Therefore, the same water should be used for cooking. This routine causes foods to be cooked and consumed in best quality and with no side effects such as tympanites, etc.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *