الزامات, بهداشت, جسم, خوراکی ها, دانستنی ها, صنایع غذایی, عمومی, غذاها, ممنوعات

بهداشت روده

بهداشت روده

بهداشت روده ( سه بخش )

چاقی - یبوست

روده کوچک ، داغ ترین اندام داخلی بدن ماست . این استریل حرارتی موجب پاکیزگی همیشگی آن می شود ، تا جایی که در هر ده هزار نفر مریض صعب العلاج ، یک نفر از ایشان ممکن است دچار سردی روده کوچک شده باشد .

روده بزرگ ، اصلی ترین مرکز هضم و جذب غذا و دفع اضافات آن است .

اصلی ترین عامل ناراحتی های جسمی و برخی نابسامانی های روحی ما اختلالات گوارشی است که اغلب به دلیل تنبلی همین روده بزرگ روی می دهد .

از این رو به بیان اصولی در باب سلامتی و بهداشت آن می پردازیم .

لازم است بدانید : روده دیر مریض می شود دیر هم درمان می شود . بنابراین در طول دوره درمان و رفع اختلالات گوارشی نظیر نفخ ، یبوست ، بواسیر ، افتادگی شکم ، چاقی و نظیر این ها ، نه عجولانه و شتابزده عمل کنید و نه انتظار معجزه داشته باشید ، بلکه در کمال آرامش دستورات را انجام دهید تا بهره وافر و ماندگار نصیب تان شود .

روده از جهتی مانند قلب است . به این معنا که در حالت عادی ، قلب ، با اولین نبض ، فعالیت خود را شروع می کند و اگر از کار بیفتد هیچ چیز نمی تواند آن را دوباره به حرکت وادارد . روده هم با اولین نبض ، عملیات گوارش را آغاز می کند . هنوز در دنیای پزشکی ، دارویی ساخته نشده که بتواند روده را دوباره به تحرّک خودکار برگرداند . تنها چیزی که این مشکل را حل می کند ماساژ دائمی شکم ، به صورت دایره ای ، از مرکز ناف تا پهنای شکم است . انجام این دستور ، مخصوصاً قبل و بعد از غذا ، قبل و بعد از تخلیه ادرار و مدفوع ( تخلّی ) ضروری است .

در طول شبانه روز ، دو سه ساعت ، روی زمین دراز بکشید ، طوری که پاها حدود ٣٠ سانتیمتر بالاتر از سطح بدن قرار گیرد . سپس به نرمی و آرامش ناحیه شکم را مالش دهید .

با شکم خالی حمّام کنید ؛ پس از شستشوی بدن ، قبل از خروج از حمام ، بدن خود را کاملاً سست و رها کرده ، روی دو پا ، آن قدر بالا و پایین بپرید که تقریباً خشک شده و به حوله نیاز نداشته باشید . این حرکت موجب دفع زباله های بدن از مجاری اصلی و در نتیجه پاکسازی آن از انواع سموم و عفونت های داخلی می شود .

غالب رژیم های سخت و رایج امروزی ، همچون چلّه آب خواری ،  خام خواری ، خام گیاه خواری ، رژیم چاقی ، برنامه غذایی گروه های خونی مختلف و نظیر این ها ، بدون در نظر گرفتن علّت و ریشه چاقی ، جنسیت ، سن ، شغل ، ژنتیک ، تغذیه و اقلیم جغرافیایی فرد ، تنظیم و عرضه می شوند . بنابراین آثارمخرّب آن ها روی دستگاه گوارش و تناسب اندام های شما به مراتب بیشتر از کارایی آن هاست . توجه داشته باشید هر بدنی نسخه خودش را می طلبد و نمی توان یک نسخه واحد را برای همگان به صورت یکسان تجویز کرد .

به عنوان مثال علت چاقی هر فرد ممکن است یکی از این موارد یا نظیر آن ها باشد : میکروب معده ، انگل روده ، اختلال هورمون ، باد بدن ، ورم عروق ، پهن استخوانی ، چربی اضافی ، عوارض داروهای کورتونی ، سلولیت اندامی ، پرخوری عصبی ، مرض جوع ، سوء مصرف خوراکی ها ، عوارض شغلی ، جغرافیای محل سکونت و سبک زندگی نامناسب . این در حالی است که اغلب مدعیان درمان چاقی ، با اکتفا به سنجش قد و وزن ، سنّ و جنسیت بیمار ، بدون پرسش یا استناد به جواب آزمایشی در خصوص موارد فوق و غالباً به دور از تناسبات جسمی و روحی فرد مبتلا ، دارویی واحد یا نسخه ای یکسان برای همگان را برای وی تجویز می کنند . بدیهی است چون علت و ریشه مرض ، شناسایی و برطرف نشده ، پس از مدتی چاقی عود کرده و موجبات آزار روحی فرد را فراهم می کند در نتیجه اختلال افسردگی نیز به ناراحتی های قبلی اضافه می شود . از این روست که می بینیم غالب افراد چاق ، دائماً و به اشکال مختلف ، نظیر پوشیدن لباس های تیره ، جستجوی درمان در مکاتب مختلف پزشکی با توسل به فضای مجازی ، انزوا و فاصله گرفتن از جمع های دوستانه و بروز رفتارهای پرخاشگرانه به نوعی ناخواسته و ناخودآگاه در حال مبارزه با خود و محیط پیرامون هستند . بماند که بسیاری از آن ها حتی انگیزه زندگی را هم از دست داده اند .

آداب غذا خوردن را رعایت کنید تا دچار اختلالات گوارشی نشوید . قبلاً در این باره مطالبی با عنوان « آداب خوردن » تقدیم کرده ایم .

توصیه می کنیم مجموعه ده مطلب با عنوان « نخوردنی ها » را هم حتماً ملاحظه بفرمایید تا بهتر بتوانید در مورد بدن تان تصمیم بگیرید .

بخش دوم

یکی از عوامل اغلب اختلالات گوارشی نظیر چاقی مصرف سردیجات بعد از غذاست که معده را سنگین و روده ها را خشک می کنند . بهتر است بعد از غذا مصلحاتی نظیر آب جوش ، چای کمرنگ یا خرما استفاده کرد .

از مصرف خودسرانه گیاهان دارویی نظیر سیاهدانه ، دارچین ، زنجفیل و گرمی جاتی مثل انواع شیره ، ارده شیره ، گل محمدی و نظیر این ها که موجب داغی و خشکی روده می شوند جداً خودداری کنید .

مصرف بی رویه فرآورده های نشاسته ای نظیر انواع رشته و ماکارونی ، شیرینی های کارخانه ای مانند کیک ، کلوچه ، بیسکویت و انواع نان صنعتی ( غیر تنوری ) موجب  تنبلی روده و ورم شکم می شود .

از مصرف بی رویه انواع گوشت های دارای طبع سرد ، غذاهای غیر بومی ، خام خواری ، خام گیاه خواری و رژیم های سخت ، اجتناب کنید زیرا اغلب با ساختار روده ما ایرانی ها همخوانی و سازگاری نداشته و چه بسا موجب تشدید اختلالات گوارشی می شوند .

حتی الامکان از مصرف آن چه در ظروف تفلون ، پخته یا فرآوری شده ، جداً خودداری کنید . این مواد ، باکتری های روده را از بین برده و به مرور موجب تضعیف گوارش و عوارضی نظیر افتادگی شکم می شوند . بهترین وسایل برای پخت و پز ، به ترتیب ظروف مسی ، سنگی ، سفالی ( کوره ای ) ، آهنی و چدنی هستند .

مصرف بی رویه لبنیات باکتری های مفید روده را از بین می برد . برای ایرانیان عصر حاضر ، استفاده از آن چه طبع گرم و تر دارد به مراتب مفیدتر از لبنیات و خوراکی است که طبع سرد و خشک دارد .

مصرف بیش از حدّ خربزه در فصل تابستان ، موجب تنبلی روده ها می شود . از حدّ اعتدال در مصرف ملیّن ها خارج نشوید .

از جویدن آدامس و سقز اجتناب کنید تا روده های تان خشک و ملتهب نشوند .

مصرف بی رویه انواع فست فود و فلافل بازاری موجب داغی بدن ، اختلال گوارش ، ورم روده و بواسیر می شوند . از آن ها پرهیز کنید .

حتی الامکان از خوراکی های فله ای و باز استفاده کنید زیرا آن چه در کارخانه ها فرآوری و بسته بندی می شود حاوی مواد نگهدارنده شیمیایی است و به مرور موجب تولید و تکثیر انگل در روده می شود .

اکیداً توصیه می کنیم از مصرف آب انار بپرهیزید چون خون تان را خشک و روده های تان را منقبض می کند . مصرف ربّ انار هم به شرطی مجاز است که با قدری مغز گردو مخلوط شده باشد .

آب زرشک ، اگرچه در هُرم تابستان ، به انسان جان می بخشد ، امّا مصرف بی رویه و بلندمدّت آن ، می تواند موجب ضعف قوای عمومی ، خشک شدن روده ، سردی استخوان ها و مرگ زودرس شود .

هرگز عدس پلو را همراه تخم مرغ یا ماست نخورید چون سر دل می ماند و تکرار این خطا به مرور می تواند موجب کولیت یا انسداد روده شود .

توصیه می کنیم از مصرف بی رویه تخمه کدو که شاید برای درمان کبد چرب مناسب باشد اما به تدریج موجب تنبلی روده می شود جداً پرهیز کنید .

نوشیدن آب سرد بعد از شیرینی و بستنی از سویی موجب لک و پیس و از سویی تولید انگل در روده می شود .

هرگز در یک وعده غذایی دو یا چند مصلح را با هم نخورید . مثلاً خوردن ماست و ترشی با هم موجب ورم روده و افتادگی شکم می شود .

سر پا چیز خوردن ، مخصوصاً اگر شب باشد موجب تنبلی روده می شود .

گرمی جاتی مثل آویشن و فلفل اصالتاً برای از بین بردن سنگینی و نفخ غذاها آفریده شده اند نه برای طعم دادن به آن ها . مصرف بی رویه این دست گیاهان موجب غلظت خون ، خشکی پوست ، ورم روده ، یبوست ، بواسیر و کج خُلقی هایی نظیر پرخاشگری می شود . 

سبزی ها و میوه های گلخانه ای ، یه دلیل دوری از آفتاب ، نه تنها خاصیت ندارند بلکه موجب تنبلی روده و خشکی بافت ها می شوند .

بخش سوم

آن چه همراه غذا می خورید نقش تعیین کننده ای در عملکرد روده شما دارد . آب جوش ، چای کمرنگ ، شربت عسل ، شربت سرکه شیره انگور و آب پرتقال طبیعی بهترین مایعاتی هستند که می توان همراه غذا استفاده کرد .

از مصرف انجیرخشک غافل نشوید که در حال حاضر بهترین و مؤثرترین خوراکی برای درمان ناراحتی های روده است . قبلاً خواص و نحوه مصرف آن را در کلیپی با عنوان « انجیرخشک . . . واجب و ضروری » بیان کرده ایم .

در فصل زمستان دستور ماست و لبو را انجام دهید . برای مصرف یک هفته ، سه کیلو لبو را با پوست و بدون شکر ، روی حرارت ملایم بپزید ؛ آب دار ، از روی شعله بردارید . وقتی سرد شد ، داخل یخچال بگذارید . هر روز صبح ناشتا یا شب ها قبل از خواب ، قدری از آن را داخل یک پیاله ماست لبنیاتی ( نه ماست کارخانه ای ) رنده یا ریز ریز کنید . خوب هم بزنید و میل کنید . این دستور را دو هفته پشت سر هم انجام دهید تا برای یک سال از فواید آن بهره ببرید . اگر این خوراک را با چغندر تهیه کنید به مراتب از لبو مفیدتر خواهد بود .

تا می توانید غذاهای آبدار و انواع خورش مصرف و از غذاهای خشک و سرد اجتناب کنید تا همیشه روده تان نرم و منظم کار کند .

برای مصرف بهینه حبوبات به این نکات توجه فرمایید : انواع حبوبات باید با همان آبی که در آن خیسانده شده اند پخته شوند تا باعث تولید باد زائد در روده نشوند . در تهیه غذاها از حداقل حبوبات استفاده کنید یا برای کاهش عوارض گوارشی آن ها ، هنگام پخت ، قدری عرق نعناع به غذا اضافه کنید تا پس از مصرف ، بدون هیچ گونه عارضه یا اختلالی ، هضم و جذب بافت ها شوند . لازم ذکر است عدس و لوبیا قرمز هیچ گونه عارضه گوارشی نداشته بلکه در فصول سرد و گرم سال ، موجب تنظیم دمای بدن نیز می شوند بنابراین منعی در مصرف بیشتر آن ها نیست .  

بیش از پیش ، غذاهای آب دار ، چای کمرنگ داغ با خرما ، آب مرکّبات و شربت های خنک و رقیق میل کنید . در طول روز با نوشیدن انواع شربت خانگی و کمپوت ( به جای میوه ) آب مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید . البته توجه داشته باشید اولاً نباید بدن به یک نوع خوراکی عادت کند بنابراین در سبد نوشیدنی های خود اصل تناوب و تنوع را رعایت کنید . ثانیاً دائم ناحیه شکم را ماساژ دهید تا روده ها آن چه می خورید را جذب کنند وگرنه بدون هیچ فایده رسانی و البته به سختی از بدن دفع می شود .

در فصل تابستان آلوزرد را کمپوت و در جای خنک نگهداری کنید تا در طول سال ، مصرف و روده های تان را تقویت کنید .

هلو را با پوست آن میل کنید تا ضمن خنک کردن بدن ، روده های تان را نیز شستشو دهد .

سیب ذاتاً میوه ای یبوست زاست . بنابراین آن را قبل از غذا و به طور کامل بخورید طوری که فقط دُم آن باقی بماند . حتماً روی آن یک لیوان آب جوش داغ بخورید تا ضمن تسریع در هضم ، از انباشت آن در روده ، جلوگیری کند .
کیوی را با پوست میل کنید تا از بروز حساسیت جلوگیری و عملیات هضم تسهیل شود . اگر روی آن کمی آب جوش داغ بنوشید زودتر و بهتر ، روده های تان را تمیز می کند .

زغال اخته درمان کننده بیماری های عفونی روده همچون حصبه و اسهال خونی است . در فصل تابستان از آن بهره ببرید .

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *