آداب, بهداشت, جسم, دانستنی ها, عمومی

بهداشت دهان و دندان

بهداشت دهان و دندان

درباره بهداشت دهان و دندان ( سه بخش )
بخش اول

دهان اصلی ترین ورودی و مبدأ تغذیه بدن است . در واقع دو سوم عملیات هضم غذا باید در دهان اتفاق بیفتد تا از تحمیل بار اضافی بر معده و سختی عملیات گوارش جلوگیری کند . از اینرو باید بکوشیم با رعایت برخی نکات مهم بهداشتی ، محیط آن را سالم و پاکیزه نگاه داریم .

وجود انگل در بدن ، میکروب معده ، ترشحات صفراوی ، ناراحتی لثه ها ، عفونت دندان و نظایر این ها می توانند باعث بوی بد دهان بشوند . تا مراجعه به درمانگر و رفع ریشه این معضل یک قاشق مرباخوری نمک را در یک استکان آبغوره خانگی بی نمک در ظرفی ( ترجیحاً مسی ) حل کنید روی شعله ملایم قرار دهید تا گرم شود سپس لثه و دندان ها را با آن ماساژ دهید قدری از آن را نیز در دهان قرقره کرده و دور بریزید . 

اگر لثه های تان ملتهب یا ضعیف هستند دو مثقال مازو و دو مثقال گلنار فارسی و دو مثقال سماق و یک مثقال نمک را با هم مخلوط کنید خوب بکوبید تا کاملاً نرم شود از الک رد کنید تا زوائد آن برطرف شود بعد از هر غذا یک قاشق چای خوری از آن را با انگشت روی دندان ها و لثه ها ماساژ دهید سپس با آب گرم شستشو دهید .

برای رفع خونریزی لثه ها مدت دو هفته صبح و شب پنبه را به آب لیموی تازه آغشته کرده لثه ها را با آن ماساژ دهید مراقب باشید به دندان ها مالیده نشود چون ممکن است مینای آن ها را از بین ببرد .

برای رفع عفونت لثه ها مدت دو هفته روزی دو بار کمی سرکه انگور خانگی را در آب حل و در دهان قرقره کنید .

چینش دندان ها روی کیفیت هضم غذا در بدن اثر می گذارد . نامنظم بودن آن باعث اختلال در عملکرد دستگاه گوارش می شود . کوتاه و بلند بودن غیر متعارف دندان ها باعث می شود فرد نتواند داغی یا سردی غذا را تحمل کند بنابراین معمولاً از مصرف آن ها اجتناب می کند و این به تدریج باعث ضعف عمومی و آسیب پذیری او در برابر بیماری ها می شود . کجی دندان ها و گاهی دندان نهفته باعث ایجاد ناراحتی و ضایعه در ناحیه کبد می شود حتی ممکن است به تدریج آن را از کار بیندازد . از اینرو توصیه می کنیم افرادی که چنین مشکلاتی دارند حتماً در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه و نسبت به رفع عیوب مؤثر اقدام کنند .

بخش دوم

یکی از اصلی ترین عوامل جرم گرفتن و زرد شدن دندان ها مصرف قندهای مصنوعی نظیر نوشابه و شیرینی های کارخانه ای است که در بافت دهان رسوب کرده و به مرور لایه خارجی دندان ها را از بین می برند . بنابراین توصیه می کنیم اولاً از مصرف مواد قندی نظیر نوشیدنی های کارخانه ای که در عین حال باعث کلسیم سوزی هم می شوند اجتناب کنید ثانیاً بلافاصله پس از مصرف این گونه خوراکی ها دهان را با آب گرم کاملاً شستشو دهید تا باقی مانده آن ها موجب فساد محیط دهان نشود . برای رفع کامل این مشکل کافی است مدت یک هفته روزی دو مرتبه یک حبه انجیر خشک شیرازی را روی شعله بگیرید آن قدر که بسوزد و مثل ذغال شود آن را روی دندان ها و لثه ها بمالید سپس با آب گرم دهان را شستشو دهید .

جویدن آدامس بر خلاف تصور عوام که آن را موجب تقویت فک و مانع از بروز سکته می دانند اتفاقاً باعث ساییدگی و فرسایش تدریجی دندان ها و حتی استهلاک استخوان های فک می شود . این نیز بماند که در اثر جویدن آدامس ، ترشحات بزاق افزایش یافته و با ورود به معده به تدریج زمینه ساز اختلال عملکرد صفرا می شود .

از اینرو توصیه می کنیم برای تقویت فک ، دهان و دندان ها از دو میوه تمشک و توت فرنگی بهره ببرید .

برای حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان خود حتی الامکان از مسواک استفاده نکنید . آن چه امروزه به عنوان مسواک از پلاستیک و مواد نفتی ساخته می شود غالباً از جنس نامرغوب و موجب فرسایش تدریجی دندان ها و از بین بردن مینای آن ها می شود . هر چند هیچ چیز جای قرقره کردن محلول های طبیعی و شستشوی دهان و دندان با انگشت را نمی گیرد با این وصف سعی کنید لااقل بهترین نوع جنس مسواک را انتخاب کنید تا کمترین آسیب را ببینید . 

در عین حال اصل تنوع را فراموش نکنید . بدن نباید به یک چیز عادت کند . برای جلوگیری از آسیب های احتمالی فرمولاسیون های مختلف شیمیایی ، هرازگاهی خمیر دندان خود را نیز عوض و از نوع جدیدتری استفاده کنید .

اگر خواستید خمیر دندان طبیعی استفاده کنید یک سیر ( حدود 75 گرم ) پوست تخم مرغ را خوب شسته و در آفتاب خشک کنید . سپس آن ها را آسیاب و با دو مثقال ( حدود 10 گرم ) نمک مخلوط کنید . هر شب قبل از خواب با انگشت خیس قدری از این مخلوط را به دندان ها و لثه ها مالیده و خوب ماساژ دهید سپس با آب گرم شستشو دهید . این کار ضمناً به مرور باعث سفید شدن دندان ها نیز خواهد شد .

همچنین می توانید یک سیر ( حدود 75 گرم ) ذغال طبیعی را پودر و با دو مثقال ( حدود 10 گرم ) نمک مخلوط کنید . هفته ای دو شب قبل از خواب با انگشت خیس قدری از آن را به دندان ها و لثه ها مالیده و دقایقی بعد با آب گرم شستشو دهید .

برای رفع جرم سیگار از روی دندان ها می توانید یک سیر ( حدود 75 گرم ) جوش شیرین را با یک مثقال ( حدود 5 گرم ) نمک مخلوط کرده و به دندان ها بمالید . این دستور را روزی دو بار تا حصول نتیجه ادامه دهید .

بخش سوم

برای رهایی از دندان درد تا هنگام مراجعه به دندانپزشک می توانید به یکی از این روش ها متوسل شوید .

کمی سرکه انگور خانگی را روی حرارت ملایم گرم و در دهان قرقره کنید . یا چند رشته نخ ریشه فرش را سوزانده و دود آن را از طریق بینی تنفس کنید . یا چند برگ دستمال کاغذی را سوزانده و دود آن را استنشاق کنید .

اگر دندان تان آبسه کرد قدری نشاسته را در آب جوش بریزید طوری که کمی پخته شود تا داغ است آن را شبیه خمیر کرده و روی لثه و دندانی که عفونت کرده بچسبانید وقتی سرد شد آن را جدا کنید . دستور را تا تخلیه کامل عفونت ادامه داده و سپس برای درمان تکمیلی به دندانپزشک مراجعه کنید . 

معمولاً لثه ها پس از درمان دندان خراب ، ملتهب شده و گاهی تا دو ماه به همان حال می مانند . از اینرو لازم است ده روز پیش از مراجعه به دندانپزشک تا ده روز پس از درمان کامل ، یعنی مجموعاً بیست روز ، روزی دو بار نصف استکان چای کمرنگ داغ را با نصف استکان آب نمک غلیظ ، ترکیب و در دهان قرقره کنید .

چنانچه پس از کشیدن دندان همچنان التهاب و خونریزی داشتید تا رفع کامل آن ، همین دستور ( ترکیب چای آب نمک ) را ساعت به ساعت انجام دهید .

پس از کشیدن دندان ، برای این که لثه های تان خیلی زود و بدون عوارض جوش بخورد یک بلدرچین را ذبح کنید بپزید آب آن را بخورید . 

توصیه می شود چهار ماه بعد از تولد نوزاد ، مدت دو هفته روزی دو بار کمی زعفران را با دو مثقال ( حدود 10 گرم ) عسل مخلوط کنید با انگشت به لثه هایش بمالید تا به مرور گوشت لثه شکافته شده و دندان هایش به وقت ، منظم و بدون عیب دربیایند . 

برای رفع داغی سر و بی قراری طفل شیرخوار در ایام رویش دندان هایش ، روزی دو مرتبه فرق سر او را با روغن کرچک چرب کنید .

اگر نوزاد در ایام رویش دندان ها دچار اسهال شد ، سر شب سه مثقال ( حدود 15 گرم ) گز علفی را در نصف لیوان آب جوش بخیسانید صبح آن را صاف و سپس گرم کنید در طول روز قاشق قاشق به او بخورانید . دستور را تا قطع کامل بیرون روی طفل ادامه دهید .    

برای جلوگیری از خرابی دندان های کودک خردسال تان ، هرازگاهی همراه غذاها سبزی گشنیز تازه به او بخورانید . 

تذکر مهم : در طول ماه های محرم و صفر حرمت عزای سیدالشهداء را نگه دارید . تخمه شکستن در این ایام باعث دندان درد می شود .

حرف آخر : هرگاه دیدید روزی تان تنگ شده و تحت فشار مالی هستید ، یک روز سه شنبه صبح هر تعداد که می توانید لقمه نان و خرما درست کنید ، طوری که خرماها با هسته شان لای نان ها پیچیده شوند ، آن ها را با خود به حیاط حرم آقا امامزاده صالح علیه السلام در میدان تجریش تهران برده و به نیت هدیه به دندان شکسته آقا رسول الله صلوات الله علیه بین مردم توزیع کنید . سپس داخل رواق شده و ضمن زیارت ، حاجات خود را بخواهید ، ان شاءالله برآورده خواهد شد .

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *