بهداشت, جسم, خوراکی ها, دانستنی ها, صنایع غذایی, عمومی

درباره نان

درباره نان

درباره نان

بهترین نان آن است که گندم آن تازه ، با پوست آسیاب شده و بدون هیچ گونه افزودنی شیمیایی باشد . یعنی آرد حاصله ، بدون هیچ دستکاری اعم از تصفیه ، فرآوری ، غنی سازی و نظایر این ها وارد چرخه پخت نان شده باشد .
اگرچه جو به مراتب مقوّی تر از گندم و دارای خواصّ درمانی بسیاری است  امّا با مزاج غالب ساکنین ایران امروزی سازگاری ندارد . از اینرو مصرف آن را جز در پاره ای موارد مثل دوره نقاهت و کهنسالی توصیه نمی کنیم .

خمیر نان باید بدون هیچ گونه افزودنی اعم از خمیرمایه ، جوش شیرین و نظایر این ها پس از چند ساعت ورز دادن ، به خودی خود ، آماده پخت شده باشد .
بین زمان آماده شدن خمیر و پخت نان ، باید حداقل دو ساعت فاصله باشد .
خمیر باید در تنور و با حرارت مستقیم آتش تبدیل به نان شود . حرارت غیر مستقیم مثل فر و ماشین پخت ، نان نیم پز تحویل ما می دهد .
با دقت در آنچه گفته شد آثار مخرّب انواع نان های ماشینی ، حجیم ، صنعتی و نظایر این ها ، کاملاً معلوم می شود .

در مصرف نان به این نکات توجّه داشته باشید :
نان پخته ، باید حتماً کمی سرد و سپس مصرف شود . مصرف نان داغ ، ترشّحات معده را مسموم و عملیات هضم را سخت می کند .
برای نگه داری بلندمدت نان ، حتی الامکان از نایلون و ظروف پلاستیکی استفاده نکنید . بلکه آن را لابلای پارچه نخی یا در فریزر نگهداری کنید .

خوردن قسمت های خام و سوخته نان ، می تواند موجب ناراحتی روده و اختلال در دفع شود . تا می توانید نان بِرِشته مصرف کنید .
نان خشک و کپک زده ، شاید برای ما غیر قابل مصرف یا مضر باشد ، امّا برای بسیاری از جانداران ، غذای اصلی به شمار می رود . پس ضایعات نان خود را از آن ها دریغ نکنید .

نان های محلّی مثل کماچ ، فطیر و شیرمال که به سبک اصیل و حتّی گاهی با روغن حیوانی ، شکر و ادویه پخته می شوند ، نه تنها مضر نیستند بلکه در اولویت مصرف قرار دارند .
مصرف بیش از حدّ متعارف نان ، باکتری های مفید دستگاه گوارش را نابود می کند .
حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : غیر از مصرف صبحانه و غذاهای ترید ، از خوردن نان همراه سایر غذاها بپرهیزید . خوردن نان زیادی ، کِرم روده می آورد . خوردن نان زیادی و فرآورده های کارخانه ای از قبیل کیک ، کلوچه ، بیسکویت ، ماکارونی ، رشته فرنگی و نظایر این ها روده را تنبل و شکم را بزرگ می کند .

از مصرف نان هایی که رنگ آن ها بیشتر به سفیدی می زند و با آرد دستکاری شده یا به اصطلاح فرآوری شده تولید شده اند ، همچنین نان های با رنگ مایل به زرد که معمولاً با جوش شیرین به مرحله تخمیر رسیده اند و عوارض آن ها بر کسی پوشیده نیست جداٌ پرهیز کنید .
نان های صنعتی امروزی که برای افزایش مدت ماندگاری یا تلطیف طعم با موادّ شیمیایی ، فرآوری و تولید می شوند می توانند اوّلین عامل ناراحتی های گوارشی باشند ؛ از اینرو باید از مصرف آن ها اجتناب کرد .
شاید بتوان گفت بهترین نان ، سنگک است . پس از آن ، نان های محلّی ، بهترین گزینه برای مصارف روزمرّه هستند .
حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : در باب کیفیّت نان سنگک ، همین قدر بگویم که در طبقه زیرین کاخ ملکه انگلستان ، یک تنور ساخته اند و هر روز برای او و خانواده اش ، نان سنگک می پزند . این است که این خاندان ، همیشه سالم هستند و عمر طولانی دارند .

حضرت آقا سید باقر حکیم به بیماران دیابتی که گرفتار زخم های عفونی بودند توصیه می کردند برای کنترل قند و درمان زخم های خود ، روزی چند بار کمی نمک نرم سفید قدیمی لای نان سنگک بریزید و بخورید .

شاید بتوان گفت اگر آدم سالم هم به این دستور عمل کند هیچ وقت مبتلاء به ناراحتی پانکراس ، اختلال قند و دیابت نشود .
شبی یک خانم فرانسوی محضر حضرت آقا سید باقر حکیم مشرّف شده و منتظر دریافت نسخه اش بود . در این اثناء برای حضرت آقا نان سنگک تازه آوردند . بوی نان در اتاق پیچید . زن فرانسوی کنجکاو شد بداند این بوی خوش از کجاست . حضّار برایش توضیح دادند که نان سنگک چیست و از کجا آمده . چند ماه گذشت ، این خانم مجدداً برای درمان مراجعه نموده و ضمن صحبت هایش ، به حضرت آقا عرضه داشت : من در مورد نان سنگک شما ایرانی ها تحقیق کردم و با تلاش بسیار ، توانستم عطری با رایحه نان سنگک تولید و به مردم کشورم فرانسه عرضه کنم . از این بابت از شما و مردم تان ممنونم . حضرت آقا نگاهی به حضار کرده و گفتند ببینید این ها خوب قدر نان سنگک را می فهمند .   
یادیار
قبلاً در باب برکت رزق و روزی ، مطالبی در خصوص نان عرض کردیم ، با این حال ، بعضی از آن ها را این جا یادآوری می کنیم .  
حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : نان را روی پا و زانوی تان نگذارید چون موجب فقر می شود .  
نان را با چاقو و قیچی بُرش نزنید چون روزی را می بُرَد . نان را با دست تکّه کنید .
سر سفره ، وقتی نان را تکّه کردید ، یک تکّه را کامل مصرف کنید ، بعد سراغ تکّه دوّم بروید . چون نان هم ، مانند سایر آفریده های خدا ، مشغول ذکر گفتن است . وقتی یک تکّه را مصرف می کنید باقی مانده نان ، به ذکر و تسبیح حضرت حق ادامه می دهد . اینجاست که چون شما به او مهلت بیشتری برای ذکر خدا داده اید او هم از حضرتش می خواهد عمر دراز به شما عطا کند .

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *