بهداشت, جسم, خوراکی ها, دانستنی ها, عمومی, فصول, هشدارها

درباره پاییز و زمستان(چهار بخش)

درباره پاییز و زمستان

گزیده آموزه های های حضرت آقا سید باقر حکیم درباره پاییز و زمستان ( چهار بخش )

بخش اول

حضرت آقا سید باقر حکیم می فرمودند : باد پاییز دزد است . اگر دقت کنید می بینید اکثر سکته های منجر به فوت در ماه های شهریور تا اسفند که هوا سرد است اتفاق می افتد . بیشتر ناراحتی های جسمی هم در این ایام و ناشی از چاییدگی های مکرر ( چایمون ) است . یعنی آدم عرق می کند باد به بدنش می خورد می چاید اما متوجه نمی شود تا آن را درمان کند . دوباره عرق می کند و می چاید . این تکرار می شود تا جایی که سیستم ایمنی بدنش به شدت ضعیف و در مقابله با کوچک ترین بیماری ها مغلوب می شود . این جاست که فرد رو به موت می شود . اولین اصل خود مراقبتی در فصول سرد سال پوشاندن ناحیه دل و کمر برای گرم نگه داشتن کلیه هاست که می تواند انسان را از بسیاری امراض در امان نگه دارد . بدین منظور ما چند توصیه داریم . اول این که در فصول سرد سال تا می توانید یعنی حداقل روزی دو سه لیوان چای کمرنگ داغ همراه خرما بخورید . دوم این که به هر شکل می توانید دل و کمر خود را پوشیده نگه دارید مثلاً برای خودتان دلبند پشم شتر درست کنید . پارچه ای از جنس کت شلوار را به شکل کیسه ای به عرض 20 تا 30 سانتیمتر و سایز دور کمر خود بدوزید . حدود200 تا 250 گرم کرک شتر که به پشم شتر معروف و البته بهترین قسمت آن موی گردن شتر است را تمیز بشویید . بعد از آن که خشک شد در کیسه دوخته شده بریزید . آن را مثل لحافدوزها بزنید تا پشم به طور یکسان در کیسه توزیع و مسطح شود . سپس کیسه را از چند طرف کوک بزنید تا پشم تقریباً به کیسه دوخته شده و بعدها پخش و پلا نشود . دو سر کیسه را طوری بند بدوزید که دور کمر بسته شود . بهتر است به ابتدا و انتهای دلبند چسب نر و ماده بدوزید تا به راحتی قابل باز و بسته شدن باشد ‌. آن را از اواخر شهریور ماه تا اوایل اردیبهشت ماه که هوا نامعتدل و سرد است مخصوصاً شب ها به ناحیه دل و کمر خود ببندید . سوم این که در این فصول حتی الامکان از فعالیت هایی نظیر ورزش کردن که باعث از دست رفتن آب و انرژی بدن می شود و نیز استخر و شنا که در این فصل موجبات سرماخوردگی های شدید را فراهم می کند خودداری کنید . چهارم این که مردها از سر دچار سرماخوردگی می شوند و زن ها از ناحیه پاها دچار آن می شوند . بنابراین بهتر است مخصوصاً ایام سرما مرد سر خود را بپوشاند . در عین حال بداند باید کلاه پشمی یا نخی به سر بگذارد . چون این دو جنس رطوبت را جذب کرده و مانع تعریق سر می شوند . اما کلاه های کاموایی و پلاستیکی باعث عرق کردن سر شده و چنانچه فرد در معرض کوچک ترین باد ( حتی باد گرم ) قرار گیرد دچار سرماخوردگی می شود . زن ها هم لازم است در فصل سرما حتی در خانه هم جوراب نخی به پا کنند و حتی الامکان از قرار گرفتن در معرض آب مخصوصاً در ایام عادت ماهانه خودداری کنند . غالب خانم ها توجه ندارند که ناحیه زنانه آن ها طوری خلق شده که رطوبت را به داخل جذب می کند . همین آب درمانی ها ، شنا و حمام رفتن های اضافه است که باعث می شود سرما ( به وسیله رطوبت ) وارد دستگاه تناسلی آن ها شده و برای شان مشکل ایجاد کند .

پنجم این که رطوبت برای بینی لازم است تا هم تنفس به راحتی انجام شود و هم انتهای بینی خشک نشود و رگ ها به خونریزی نیفتند . از اینرو در فصول سرد هم که رطوبت هوا کمتر می شود لازم است به نحوی رطوبت بینی تأمین شود . قدیمی ها کتری آب جوش روی سماور یا بخاری می گذاشتند تا بخار آن در هوا پخش شود و بدین ترتیب هوای مرطوب و تازه تنفس کنند . در نتیجه همیشه بینی و ریه های شان سالم بود . اما امروزه دستگاه هایی نظیر بخاری گازی و هیتر برقی به خانه ها آمده اند که از طرفی رطوبت هوا را کم و از طرفی زمینه رشد قارچ های بیماری زا را فراهم می کنند . اگر مجبور به استفاده از این وسایل هستید لااقل به سبک قدیمی ها رطوبت هوای اتاق تان را تأمین کنید .

بخش دوم

ششم این که یکی از شایع ترین امراض عفونی که در فصول سرد دامنگیر کودکان می شود مخملک است که غالباً باعث ناراحتی لوزه ها و در سنین بالاتر ضعف بنیه آن ها می شود . برای حفظ سلامت اطفال در این ایام هر روز اسپند سر عقدی بسوزانید طوری که دود آن به سرتاسر بدن آن ها برسد . ( توضیح این که اسپند سر عقدی آن است که خوشه های کوچک و حبه های طلایی رنگ آن سالم هستند و دانه های ریز و سیاه اسپند در دل آن ها پنهان است ) . هفتم این که در دهه های اخیر ایرانی ها میوه های دیگر کشورها را به مملکت خود آورده و جزء تغذیه روزانه شان قرار دادند بدون توجه به این که آیا آن میوه با ژن و رگ و ریشه شان سازگار هست یا نه . این به مرور باعث تولید بیماری های جدید در مملکت مان و ضعیف تر شدن استخوان بندی مردم مان شد . بنابراین هشدار می دهیم که مصرف میوه های خارجی در طول فصل سرما به مراتب زیان بارتر از باقی ایام است . حتی الامکان از آن ها اجتناب کنید . هشتم این که پیشتر گفتیم کنجد و فرآورده های آن نظیر ارده ، ارده شیره و حلوا ارده فقط برای کویرنشینانی همچون یزدی ها و سیستانی ها محدود فوایدی دارد و برای اهالی تهران و شهرهای دیگر جز ضرر و زیان هیچ ندارد . این جا یادآور می شویم مصرف کنجد و فرآورده های آن در طول ایام سرد سال باعث تشدید غلظت خون و خشکی بافت ها تا مرز رسیدن به سکته و همچنین پیری زودرس می شود . ( توضیح این که مصرف روغن کنجد استثناء و برای عموم آزاد است ) . نهم این که در فصول سرد سال از ترشی جات طبیعی بیشتر استفاده کنید تا مقاومت بدن تان بالا برود و دچار سرماخوردگی و بیماری های عفونی نشوید . درست است که ترشی جات سردی هستند اما اثر آن ها گرم کردن بدن است . پس بدون نگرانی از آن ها مصرف کنید . در این میان ترشی هفت بیجار و ترشی لیته بادنجان برای سر سفره مناسب ترند . چون برای هیچ کس ضرر ندارند . حتی آدم سرماخورده هم می تواند کمی نمک روی آن ریخته و از آن استفاده کند . دهم این که در ایام سرد سال تا می توانید از عمل های جراحی همچنین درمان های مکملی نظیر بادکش و حجامت اجتناب کنید . چون اگر از این طریق سرما وارد بافت استخوانی بدن تان شود ممکن است آثار و عوارض آن تا سال ها ماندگار و به تدریج باعث دردهای دوره ای و بیماری های مزمن شود .

بخش سوم

یک هشدار مهم

یکی از عوامل اصلی مرگ و میر ایرانی ها مصرف بی رویه گرمی جات در ایام سرماست . غالباً گرمی جات حرارت بدن را بالا برده و باعث تبخیر آب موجود در خون و به تدریج خشکی اندام ها می شوند . حاصل جمع گرما و خشکی ، بافت ها را شکننده و بدن را مثل کویر بی جان می کند . عده ای گمان می کنند چون هوا سرد شده باید گرمی بخورند تا سرما بر آن ها غلبه نکند . در حالی که کاهش مصرف سردی جات و هم زمان افزایش مصرف آنچه طبع یا اثر اعتدالی دارد باعث می شود بدن در برابر سرما و عوارض آن مقاوم و آسیب ناپذیرتر شود .

توصیه های فصلی :

1) در این فصول مخصوصاً برای جلوگیری از سرماخوردگی کودکان ، بیماران و افراد مسن خانواده یکصد گرم کامکوات ( میوه پاییزی ) تهیه کنید آن ها را پس از شستشو با چاقو سوراخ سوراخ کرده و داخل شیشه ای بریزید . سپس روی آن ها را با یک کیلو عسل مرغوب پوشانده و درب شیشه را ببندید . مخلوط را زیر نور آفتاب گذاشته و پس از گذشت 41 روز آن را داخل یخچال قرار دهید . هر روز قدری از معجون داخل شیشه را با آب سرد شربت نموده ، به فرزندتان بخورانید . کامکوات های باقی مانده در ظرف را خودتان طی فصل ( روزی یکی دو حبه ) میل کنید .

2) برای پیشگیری از ابتلاء به سرماخوردگی و آنفلوانزا ، شب هنگام ، سر شلغم را ببُرید ، داخل آن را گود کنید ، داخل گودی عسل بریزید و دوباره سر شلغم را بسته و آن را روی بخار سماور یا کتری یا بخاری بگذارید تا صبح بماند و کاملاً آب بیندازد ‌. صبح ناشتا معجون داخل شلغم را یک ضرب سرکشیده و خود شلغم را به صورت مخلوط در آش یا سوپ میل کنید . توجه داشته باشید شلغمی که دُم بلندتری دارد ( و به آن دُم موشی می گویند ) بسیار مرغوب و البته پرخاصیت تر از شلغمی است که دُم کوتاه دارد .

3) مقوی ترین غذای فصول سرد سال مخصوصاً برای افراد بی بنیه آبگوشت چهار مغز است . با گوشت سردست یا ماهیچه گوسفند ، کمی نخود و لوبیا ، نمک ، زردچوبه ، لیمو عمانی سوراخ شده ، پیاز درسته ، سیب زمینی ، مغز گردو و مغز پسته که هر دو گرمی هستند ، مغز بادام و مغز فندق که هر دو سردی هستند آبگوشت درست کنید . بهتر است پیش تر چهار مغز را در آب جوش خیس کنید و پوست آن ها را جدا کنید تا رنگ آبگوشت سیاه نشود . این آبگوشت رب گوجه فرنگی نیاز ندارد . به جای گوشت گوسفند می توان از دنبه آن استفاده کرد . در طول مدت سرمای سخت حداقل هفته ای یک بار از این غذا بخورید .

4) در این فصل تا می توانید زردک ( که همان هویج ایرانی و برای همه مفید است ) میل کنید . روزهای آخر فصل با آن کمی مربا درست کنید و برای استفاده در فصل بهار کنار بگذارید . مربای زردک برای هیچ کس حتی دیابتی ها ضرر ندارد .

5) شب چله ( شب یلدا ) حتی اگر شده به اندازه‌ یک قاچ ، هندوانه بخورید . چون از زباله هایی که در حوضچه های پشت گوش انسان جمع می شود انگلی به وجود می آید که برای تغذیه اش به مغز حمله می کند و این باعث بروز بیماری هایی نظیر آلزایمر ، حواس پرتی و فراموشی می شود . تنها چیزی که این انگل را نابود می کند خوردن هندوانه در شب اول فصل زمستان است .

بخش چهارم

6) سرما که از راه می رسد برای حفظ سلامت جسم و روح خود مقداری لبو را با پوست و بدون شکر روی حرارت ملایم بپزید . آب دار از روی شعله بردارید . وقتی سرد شد داخل یخچال بگذارید . هر روز صبح ناشتا و شب قبل از خواب ، قدری از آن را داخل یک پیاله ماست گاوی ( بهتر است کارخانه ای نباشد ) خوب ریز یا رنده کنید . ترکیب را هم بزنید و صبر کنید ده دقیقه بماند . سپس آن را میل کنید . توجه داشته باشید لبو بشقابی قزوین بهترین نوع است . لبوهای گرد و خیلی پررنگی که طی سال های اخیر به بازار آمده اند تراریخته و اسباب ناراحتی کلیه و کبد هستند .

7) در فصول پاییز و زمستان به جای سردی جاتی از قبیل لبنیات ، مرغ ، ماهی ، انواع سالاد و فست فود بیشتر از غذاهای معتدلی همچون عدس پلو ، آبگوشت ، عدسی ، سوپ ذرت ، حلیم ، کله پاچه ، شیربرنج و آش زمستانی ( که ترکیبی از اسفناج یا برگ چغندر ، گشنیز ، جو پوست کنده ، کمی نخود و لوبیا ، زرشک و ماش است ) استفاده کنید .

8) در محیط های سرد و روباز می توانید تخمه جابانی یا جابونی ( مشهور به تخمه ژاپنی ) و تخمه هندوانه مصرف کنید تا بدن تان زودتر گرم شود .

9) به ویژه در ایام سرد سال از مصرف آب کرفس ، گوجه فرنگی خام ، تخمه کدو ، تخمه آفتابگردان و مخلوط چهار شیره ( توت - انگور - خرما - انجیر ) خودداری کنید تا دچار سرماخوردگی های پی در پی نشوید .    

10) مخصوصاً در ایام سرما تا می توانید در طول روز ( نَه شب ) آب نبات قیچی میل کنید تا علاوه بر تنظیم دمای بدن ، قلب و بینایی تان را تقویت و پوست تان را از خشکی سرما محافظت کند .

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *